Category Archives: Pakurikääpä

Pakurikääpä

admin Leave a Reply

Pakurikääpä sisältää runsaasti terveyttä edistäviä antioksidantteja, jotka tukevat kehon luontaista puolustusjärjestelmää. Samalla tavoin kuten useat muutkin sienet se sisältää kehon vastustuskykyä lisääviä polysakkarideja ja polyfenoleja. Tutkimuksissa pakurinkäävän vaikuttaviksi ainesosiksi onkin tunnistettu mm. melaniini, steroidi sekä triterpeeni.

Monista sienistä on löydetty lukuisia aktiivisia aineosia, mistä pystyy olla lääkkeellistä apua. Sienten vaikuttavat aineosat kuuluvat moneen kemialliseen ryhmään, mutta usein he ovatkin polysakkarideja sekä terpeenejä. Polysakkarideista aktiivisimmat ovatkin β-D- glukaanit, jotka auttavat immuunipuolustuksessa ja voivat torjua kasvaimia. Monissa kuntoa kohottavissa sienissä on nimenomaan heitä glukaaneja. Pakurissa on myös useita immunostimulanttisia polysakkarideja, kuin alfa- sekä betaglukaaneja sekä heteroglukaaneja.
Pakuria pidetään voimakkaana adaptogeenina ja toonikumina, jota on käytetty pitkään suurinakin määrinä eli tämä kohentaa kuntoa sekä jeesaa jaksamaan. Se parantaa immuunipuolustusta ja torjuu tulehduksia, sillä se isompi määrä tappajasolujen aktiviteettia sekä interferonituotantoa.

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) onkin todella yleinen lehtipuiden lahottaja koko maassa. Musta, hiilimäinen pakuri ei oo itsekin kääpä, vaan sienen aiheuttama kasvannainen. Pakurikääpä esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa, vain tämä lahottaja pyritään tavata myöskin leppien sekä pyökkien kyljissä. Kääpä muodostaa elävissä puissa mustan epämääräisen mallisen lohkeilevan pahkan, joten pakurin, mihin ei kehity itiöitä. Pakurikäävän itiöemät kehittyvät vielä puun kuoltua, jolloin itiöemät muodostuvat rungonmyötäisiksi sienen rungosta irroittaman kuori- ja puukerroksen väliin.

Continue reading